top of page

Blog

wetenschappelijke info over het mRNA vaccin

05/02 - Het Franse onderzoeksinstituut INRAE (Institut national de la recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement) komt met de antwoorden op de meest terechte vragen over deze “nieuwe” vaccins.

mRNA-vaccins en virale mutaties De huidige twee goedgekeurde mRNA-vaccins richten zich op het Spike-eiwit van het virus. Dit eiwit bestaat uit 1.300 aminozuren. Bij de vervanging of verwijdering van bepaalde aminozuren blijft het immuunsysteem dit eiwit herkennen. Het is mogelijk dat de effectiviteit van het vaccin een beetje daalt, maar aangezien de startwaarde uitstekend is (95%) moet dit vaccin, althans op korte termijn, niet in vraag worden gesteld. Ander geruststellend nieuws: Pfizer-BioNTech brengt het Comirnaty®️-vaccin op de markt, een van de huidige goedgekeurde mRNA-vaccins. Het bedrijf laat weten dat met de gebruikte technologie het mogelijk is om binnen twee weken een vaccin te produceren dat aangepast is aan varianten. Na zes weken zou het zelfs op de markt kunnen komen. Bijwerkingen De klinische studies van de twee goedgekeurde mRNA-vaccins omvatten grote aantallen deelnemers (44.000 voor Pfizer/BioNTech, 30.000 voor Moderna). Bij de meerderheid van de deelnemers waren de vastgestelde nevenwerkingen "klassiek en voorbijgaand" (hoofdpijn, koorts, pijn op de injectieplaats, vermoeidheid). In de controlegroep kregen heel wat personen hier ook last van en dus is er waarschijnlijk een verband met de intramusculaire injectie zelf. De heel zeldzame gevallen van ernstige anafylaxie (1 op de 100.000) traden op in de minuten na de injectie, allemaal bij personen met ernstige allergische antecedenten. Een recent gepubliceerde studie in JAMA (Journal of American Medical Association) bevestigt dit. De studie besprak 21 gevallen van anafylaxie bij exact 1.893.360 personen die een eerste dosis van het Comirnaty®️-vaccin hebben gekregen in de Verenigde Staten tussen 14 en 23 december. De Franse autoriteiten (net als de Belgische n.v.d.r.) raden aan gevaccineerde personen een 20-tal minuten te observeren en dit na elke injectie. Zorgverstrekkers moeten over de nodige therapeutische middelen beschikken om te reageren op een eventuele allergische reactie. De auteurs van de bovenvermelde JAMA-studie pleiten voor een opleiding om deze reacties te herkennen. Vaccins en groepsimmuniteit Met een reproductiegetal van 2,5 kan een vaccin dat 90% effectief is zorgen voor een groepsimmuniteit wanneer 60% van de bevolking gevaccineerd is. De respectievelijke effectiviteit van deze beide mRNA-vaccins is 95% en 94,1%. Bronnen Sarah-Louise Filleux. Vaccin ARNm : réponses aux multiples questions. INRAE, 22 janvier 2021. François Meurens. Avantages, désavantages, risques… Ce qu'il faut savoir sur les vaccins à ARN. INRAE, 30 décembre 2020. Tom Shimabukuro, Narayan Nair. Allergic Reactions Including Anaphylaxis After Receipt of the First Dose of Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine. JAMA. Published online January 21, 2021. doi:10.1001/jama.2021.0600.

Serge Cannasse • www.univadis.fr - This article originally appeared on Univadis, part of the Medscape Professional Network.

Comments


Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page